مکان یابی احداث کارخانه

مکان یابی احداث کارخانه​

چگونه برای کارخانه مکان یابی کنیم

>> مقالات >> مکان یابی احداث کارخانه

یکی از مهمترین تصمیمات لازم برای ساخت یک کارخانه با هر محصولی انتخاب لوکیشن مناسب برای مکان یابی احداث کارخانه می باشد.
یکی از عوامل مهم برای انتخاب زمین برای
 طراحی کارخانه و احداث آن، نزدیکی به تامین مواد اولیه و مصرف کننده نهایی می باشد.
دسترسی به کارگر ماهر و دائمی، نزدیکی به تامین ماده اولیه و مصرف کننده نهایی به یک اندازه، از جمله مواردی است که حتما باید در انتخاب سایت و زمین احداث کارخانه مورد توجه قرار گیرد.

طراحی و نظارت کارخانه تسمه سازی صنعتی در شهرک شمس آباد

– دسترسی به مصرف کننده نهایی و عرضه کننده ماده اولیه در احداث کارخانه

– نزدیکی به نیروی کار مناسب

– مشوق های مالی

دسترسی به مصرف کننده نهایی و عرضه کننده ماده اولیه در احداث کارخانه

انتخاب مکان مناسب و مکان یابی از عوامل مهم  در زنجیره تولید در انتخاب کارخانه می باشد.

توجه به حقوق مصرف کننده در هر کسب و کاری باید مد نظر توسعه دهنده آن باشد. اما ممکن است برخی از درخواست کننده های کالا نسبت به بقیه از الویت بالاتری برخوردار باشند، به طور مثال گاهی برخی از مشتریان سهم زیادی را از نظر تقاضا شامل میشوند که ممکن است از نظر فاصله احداث کارخانه به این نکته توجه کرد و محل انتخاب و احداث کارخانه را در نزدیکی این مکان ها در نظر گرفت. و در مواردی که فاصله با جامعه هدف زیاد باشد باید حتما تسهیلاتی مانند هزینه ارسال محصول را تقبل کرد تا مشتریان با پتانسیل بالای خود را از دست ندهیم.
علاوه بر در نظر گرفتن محل بازار نهایی محصول در انتخاب مکان کارخانه، باید محل عرضه کننده ماده اولیه در احداث کارخانه را در نظر گرفت. به طور مثال اگر محصولی برای تولید به ماده اولیه مهمی نیاز داشته باشد، به فرض مثال بیش از 50 درصد ماده اولیه محصولی مواد پتروشیمی باشد بهتر است این کارخانه با فاصله ایی منطقی از محل آن ماده اولیه ساخته و توسعه یابد.
بهر حال انتخاب محل مناسب برای مکان یابی احداث کارخانه در این بخش به مجموعه عوامل فاصله با ماده اولیه و فاصله با بازار هدف بستگی دارد و باید همه این عوامل را باهم در نظر گرفت و بهینه ترین انتخاب را در نظر گرفت.

 

طراحی نمای خشک کارخانه
طراحی نما

طراحی و اجرای کارخانه
جزئیات بیشتر

طراحی نمای خشک کارخانه

اجرای نمای خشک
جزئیات بیشتر

چنانچه برای طراحی کارخانه خود نیازمند مشاوره و کارشناسی هستید همین حالا با ما تماس بگیرید.

ما در گروه مهراز بنا سعی داریم مجموعه شما را با جدیدترین متدهای طراحی و بر اساس نظرات و سلیقه شما باز آفرینی کنیم

نزدیکی به نیروی کار مناسب و دائمی در مکان یابی احداث کارخانه

تامین نیروی کار برای واحدهای تولیدی از نظر مکان مناسب برای جذب نیرو از مسائل مهم احداث کارخانه می باشد. حتی در کشور ما که نرخ بیکاری زیاد است عمدتا مشکل کار برای افراد و کارگران ساده کمتر است و بیشتر نرخ بیکاری برای افراد تحصیل کرده می باشد از این رو اهمیت توجه به این نکته بیش از پیش مهم و تاثیر گذار میگردد.

 

علت مهم کاهش نیروی کار مفید:
1- افزایش زیاد تعداد باز نشستگان
2- کاهش تعداد نیروی کار مناسب و تخصص کافی و متناسب با علم روز برای جایگزین کردن با افرادی که بازنشسته شده اند.

از نکاتی که برای انتخاب مکان احداث کارخانه میتواند مهم باشد مکانیابی احداث و طراحی کارخانه به مراکز آموزشی فنی و حرفه ایی میباشد.
 توجه به این نکته میتواند تامین نیروی کار حرفه ایی را برای سالهای طولانی تضمین کند، نزدیک بودن به دانشکده های فنی و حرفه ایی باعث می شود عده زیادی بعد ار فارغ التحصیلی به طور مستقیم در واحدهای تولیدی استخدام می شوند.در ضمن برای انتخاب نیروی کار ماهر با توجه به رقابت بین افراد جویای کار در کارخانه انتخاب بهتری خواهیم داشت.همچنین برای افزایش تعاملات با مراکز علمی میتوان پروژه های علمی و تحقیقی را به صورت مشترک تعریف کرد و در جهت پیشبرد آنها هزینه هایی را برای سرمایه گذاری بلند مدت پرداخت کرد.

 

طراحی کارخانه

در ادامه برای داشتن نیروی کار پایدار باید مکان احداث یا مکان یابی احداث کارخانه را از زوایای دیگر مورد بررسی قرار داد، به طور مثال مواردی که باعث میشود نیروی کار مفید شما تمایل داشته باشد تا برای ادامه کار در کارخانه به صورت دائمی به نزدیکی محل کارخانه منتقل شود:
1. توجه به هزینه های زندگی در نزدیکی سایت
2. توجه به امکانات شهری در نزدیکی محل
احداث کارخانه یا میزان مسافت
3. توجه به میزان رشد درآمد و شغل
4. بررسی میزان مسافت رفت و آمد
5. بررسی کیفیت زندگی منطقه از نظر سیستم آموزشی و بهداشتی و …

همانطور که طراحی و ساخت و سپس بهره برداری سریع تر از یک کارخانه اهمیت دارد، باید عملکرد مجموعه صنعتی هم در بلند مدت در نظر گرفت مانند حفظ نیروهای کار مفید.
از این رو شاید هزینه اولیه بیشتر برای تهیه زمین و سایت مناسب برای احداث کارخانه تضمینی برای حفظ نیروهای کاری مناسب در آینده و توسعه بهتر آن باشد

 

سردر کارخانه چوبستانه

مراحل ارائه خدمات طراحی کارخانه

مطالعات فاز صفر پروژه

مطالعات فاز صفر برای طراحی کارخانه شامل انتخاب زمین مناسب بر اساس معیارهای مشخص کارشناسی شده، بررسی مسیر باد قالب، منابعی، مسیرهای دسترسی و ...

لکه گذاری اولیه

لکه گذاری های اولیه داخل سایت طراحی بر اساس منطق دسترسی و پروسه تولید، کمترین میزان جابجایی، سهولت در دسترسی به درب ورود و خروج و مرکزیت ساختمان اداری میباشد.

طراحی فاز یک معماری

طراحی فاز یک بر اساس ضوابط و استانداردها مورد نیاز تک تک فضاها شکل میگیرد که فضاهای مثل فضای تولید، انبارها، قسمت اداری و نگهبانی و ... استانداردهای جداگانه ایی دارند.

تهیه نقشه های اجرایی

مرحله نهایی طراحی شامل تهیه نقشه های اجرایی در چهر گرایش معماری و سازه و تاسیسات برقی و مکانیکی می باشد که بر اساس نیاز قسمتهای مختلف آماده میشود.

مشوق های مالی

یکی از عوامل مهم در مکان یابی احداث کارخانه محدود به میزان بودجه تعیین شده یا موجود برای تاسیس آن می باشد، ولی ما توصیه میکنیم بررسی های لازم برای شناسایی محل هایی که دارای مشوق های مالی دولتی از قبیل وام های با بهره پایین و یا یارانه انرژی و حتی یارانه های گمرکی از قبیل مناطق آزاد و … در آن وجود دارد انجام گردد.

همچنین این نکته را باید مد نظر قرار داد که انتخاب مکان های دور افتاده به دلیل مناسب بودن قیمت زمین میتواند باعث زیاد شدن هزینه های تولید محصول نهایی در کارخانه گردد. موادی مانند افزایش هزینه های حمل و نقل، و دوری نیروهای انسانی که در مجموع با بررسی و تعیین برآیند آنها تصمیم نهایی و قطعی خود را اتخاذ میکنیم

 

اشتباهات رایج در مطالعات مکان یابی احداث کارخانه

پیش بینی های شتباه ر تعیین محل کارخانه زیان زیادی را برای صابان کسب وکار در پی داشته و حتی در نهایت باعث جابجایی مل احداث کارخانه گردیده است. گاهی اوقات در تعیین محل کارخانه اشتباهاتی پیش می آید که دلیل آن عدم تعریف صحیح ازموضوعی است که میخواهیم به آن برسیم.
اما اشتباهات دیگری نیز وجود دارد که حتی مدیران با تجربه نیز گاهی مرتکب آن می شوند که برای توجه متخصصان و افراد تصمیم گیر در این حوضه در مسایل مکان یابی برخی از آنها را در اینجا بیان میکنیم:

– عدم وجود بازرسی کافی و مشخص شدن نیازهای اصلی و واقعی
– بی اهمیت شمردن بعضی از نقص ها و بررسی ناقص در مکان یابی
– برخی تعصبات بی مورد و عدم مشورت با کارشناسان این حوضه و پذیرش حقیقت
– مخالفت بی مورد برخی مدیران در انتقال به مکان دید کارخانه
– توجه زیاد به شهرکهای صنعتی جدید و عدم توجه به شهرکهای جدید و پتانسیل های خوب این شهرک ها
– توجه زیاد به قیمت زمین و انتخاب زمین ارزانتر یا رایگان و درگیر شدن با مشکلات آتی آن
– عدم توجه به هزینه های حمل و نقل و عدم برآوردصحیح آن
– تصمیم گیری در مورد نیروهای انسانی خوب بر مبنای دستمزد آن ها و عدم توجه به کارایی، تخصص، سابقه قبلی، 
– برگزیدن مکانی با سطح تحصیلات و فرهنگ پایین تر به طوری که انتخاب و برگزیدن نیروی کار مفید در آن سخت است.
– توجه بیش از حد و اهداف کوتاه مدت و عدم توجه به هدف بلند مدت
– عدم وجود اطلاعات کافی در مورد مسایلی مانند بازار کار و روش های حمل و نقل، ماده اولیه و برآورد آنها و تاثیر آن بر قیمت نهایی
– توجه به جنبه های سیاسی فعالیت و تاثیر آن بر کسب و کار در حال و آینده
– عدم توجه به الویت ها در انتخاب عوامل متعدد تصمیم گیری
– نبودن اطلاعات کافی در بررسی الویت ها  
– توجه کمتر به مهم بودن تصمیم انتخاب مکان احدث کارخانه و تحمیل هزینه زیاد برای انتخاب نادرست

مواردی که گفت شد از عوامل مهم در طراحی و احداث واحدهای صنعتی و طراحی کارخانه می باشد.
مهندسین مشاور مهرازبنا عضو انجمن مشاورین
شهرک های صنعتی و متخصص طراحی کارخانه با تجربه طراحی ده ها کارخانه به صورت تخصصی در زمینه طراحی و مشاوره واحدهای صنعی و کارخانه فعالیت دارد.

 

سردر کارخانه چوبستانه

پرسش و پاسخ های متداول:

بر اساس الویت کارفرما و پس از ارائه حدود اربعه توسط سازمان شهرک های صنعتی، نقشه های اولیه برای اخذ جواز و شروع عملیات اجرایی و بر اساس مساحت زمین حدود یک ماه تا سه ماه زمان نیاز دارد.

حداقل سطح اشغال قطعات صنعتی در شهرکها، نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تقاضا محور 40 درصد و در سایر شهرکها، نواحی صنعتی و منطق ویژه اقتصادی 35 درصد منظور می گردد.
در مورد حداکثر سطح اشغال زمین در صورت رعایت ضوابط آتش نشانی و حداقل فضای سبز مورد نیاز محدودیت خاصی در نظر گرفته نشده است.

 

از طریق سایت زیر می توان به مشخصاتی مانند امکانات زیرساختی، کاربری و هندسه زمین های قابل واگذاری دسترسی پیدا کرد.

GIS.ISIPO.IR

 

مرجع صادر کننده اکثر فعالیت های صنعتی، وزارت صنعت معدن و تجارت بوده و مرجع صادر کننده فعالیت هایی مانند صنایع تبدیلی کشاورزی، وزارت کشاورزی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *