امروز میخواییم شما رو با مراحل اجرای نمای سنگ و کامپوزیت آشنا کنیم پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
دلایل محبوبیت نمای کامپوزیت
- سهولت دسترسی ورق های آلومینیوم در تمامی کشورهای دنیا
- هزینه پایین نصب و اجرای آن نسبت به سایر نماها
- زمان اجرای آن کوتاه
- کاربرد بالا در انواع ساختمان های، فرودگاه ها، ترمینال ها، ایستگاه های مترو، پوشش گنبد ها و ابنیه های خاص
- پوشش رنگهای خاص و شکل پذیری آسان این نوع نما
- متناسب بودن با انواع اقلیم های آب و هوایی
- قابل اجرا بودن این نما توسط تمامی افراد با تجربه و متخصص کامپوزیت
- ضد زلزله بودن این نمای فوق العاده
نصب نمای کامپوزیت
اجرای ورق کامپوزیت با سیستم فیکس (Fixing)
این روش را به جهت فیکس و ثابت شدن ورق با پیچ و پرچ بر روی زیرسازی، فیکسینگ یا ثابت مینامند.
در اولین مرحله زیرسازی فلزی مطابق با طراحی نما و میزان حجم و فرم هر قسمت پیاده سازی و اجرا میگردد .اغلب زیرسازی فلزی بر اساس نقشه های از پیش طراحی شده ( شاپ دراوینگ ) که بیانگر تعداد و نحوه تقسیم بندی و سایز پانل ها است صورت میگیرد . نحوه اتصال زیرسازی در اسکلت فلزی بصورت مستقیم و در اسکلت بتنی همراه با رول بولت و پلیت های مخصوص خواهد بود .زیر سازی به این صورت است که بر اساس طرح کلی نما شبکهای متشکل از پروفیل آهنی با مقاطع 40*40 میلیمتر و بخشی با پروفیل فلزی 20*40 میلیمتر بر روی اسکلت ساختمان اجرا میگردد. در مرحله بعد، ورق کامپوزیت خام منتقل شده به کارگاه، بر اساس طراحی و نقشههای مصوب، توسط ابزار و ماشین آلات مخصوص این کار برش، شیار و خم داده میشود. و پانل های کامپوزیت، به شکل کاست بر روی زیرسازی آهنی به صورت برگرداندن لبه ورق و یا نبشی آلومینیومی با پیچ یا پرچ نصب میشوند. پس از اتمام کار ژوئن یا درز بین ورقها بصورت 100% عایق بندی میشود. ژوئن ها امکان عایق بندی با تسمهای از جنس ورق و چسبهای پلی اورتان را نیز دارند. بدلیل عدم انعطاف لاستیک های سیلیکونی در برابر انقباض و انبساط شرایط آب و هوایی پس از مدتی از روی نما آویزان میگردند و امروزه این روش عایق بندی منسوخ بوده و استفاده از چسبهای پلی اورتان و سیلیکون دوام بیشتری نسبت به لاستیک سیلیکونی دارد.
اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت با سیستم هنگ یا ریلی (Hanging)
به جهت اینکه ورقهای کاست شده به پین ناودانی آویخته میگردد این روش را سیستم هنگینگ (هنگ به معنای آویزان شدن) وبه دلیل اینکه ناودانی به صورت ریلی عمل کرده و قابل رگلاژ است، به این روش سیستم ریلی اطلاق میشود. در ابتدای کار دستکهایی با پروفیل آهنی ترجیحا 40*80 میلیمتر از ساختمان گرفته میشود. براکتهای آهنی (به شکل نبشی) بر روی آن جوش داده میشود. در این مرحله نبشیهای آلومینیومی که سوراخهایی شیار شکل دارند به این براکتها پیچ میشوند. سپس ناودانی آلومینومی با پیچ و مهره به نبشیهای آلومینیومی متصل میگردد. حالا ناودانی کوچکتری که پین استیل (برای ضد زنگ بودن) دارد، در دل ناودانی اصلی قرار داده میشود. لبه ورقهای کامپوزیت مشابه روش فیکس خم شده و درون ناودانی کوچک رفته و پین ناودانی کوچک از شیارهای چکمهای شکل که قبلا روی لبههای خمخورده ایجاد شده، عبور میکند.
اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت با روش ( H , L)
این روش تقریبا مشابه روش fix بوده و متاسفانه در ایران بنیان گذاری و اجرا میگردد و فاقد هرگونه استانداردهای اولیه نصب میباشد با این تفاوت که ورقها بلافاصله پس از برش در پروفیلهای مخصوص H شکل و L شکل قرار داده میشوند و هیچگونه عملیات شیار و ساخت پانل بر روی آن انجام نمی شود و این مغایر با حتی اسم اولیه محصول که دربرگیرنده کلمه پانل میباشد است .در مرحله اول سیستم h و L همانند روش فیکس ابتدا زیر سازی فلزی صورت میگیرد .زیرسازی در این سیستم کاملا مشابه روش فیکس میباشد. شبکهای متشکل از پروفیل آهنی با مقطع های 40*40 میلیمتر و یا 20*40 میلیمتر بر روی اسکلت ساختمان و بر اساس طرح کلی نما اجرا میگردد. در مرحله دوم بر خلاف سیستم فیکس ورق ها بصورت مستقیم در داخل زه های آلومینیومی نازک که بر روی زیرسازی پیچ شده است نصب می شوند. بعد از آن ورقهای کامپوزیت مطابق نقشه و طرح برش خورده به همان صورت و به شکل کشوئی در داخل پروفیل هایH قرار میگیرند. در روش H & L ورقهای کامپوزیت برش خورده بر خلاف روش فیکس خم داده نمیشوند.
روش های اجرای نمای سنگ
روش اجرای تر
در حالت کلی اجرای سنگ نما به دو حالت کلی، تر و خشکهچینی انجام میگردد.روش سنتی و متداول که در ایران به کار میرود روشتر یا دوغاب است. در این روش سنگ در سطح نما چیده شده و دوغاب پشت سنگ ریخته میشود. پس از خشک شدن ملات یا همان دوغاب، سنگ بهنما میچسبد. در این روش احتمال جدا شدن سنگ از نما وجود دارد و امکان تغییر و بازسازی و جابجایی سنگ پس از نصب وجود ندارد.
روش خشک
یکی از روش های اجرای نما سنگ از این روش برای اولین بار جهت نصب سنگ در برجهای بلند در آمریکا استفاده گردید. این روش از دهه هفتاد در ایران اجرا شد و طی این سالها گسترش یافت. در این روش، ابتدا سطح نما شاسی کشی شده و با نصب گیره پین دار در پشت سنگ، سنگ بهصورت کشویی وارد شاسی میشود.
اسکوپ یا شیارزنی سنگ
اسکوپ یا شیارزنی سنگ نقش مهمی در ماندگاری نما سنگ دارد. برخی سنگها که فاقد خلل و فرج و سوراخ بر روی خود هستند باید حتماً اسکوپ شوند تا دوام و ماندگاری بالایی داشته باشند سنگهایی مانند گرانیت و تراورتن اگر اسکوپ نشود نمیتواند ماندگار باشد و پس از مدتی جدا میشوند. درروش اسکوپ سنگ، شیارهایی در پشت سنگ توسط فرز ایجاد میشود و سپس با سیم آرماتوربندی گالوانیزه، این شیارها بسته میشود تا سطح تماس دوغاب با سنگ بیشتر شود و مانع از ریزش سنگ گردد.
انواع روش نصب صحیح سنگ
۱. با استفاده از لقمه سنگها
این روش برای سنگهایی باضخامت کم که امکان شیارزنی یا سوراخ نمودن ضخامت وجود نداشته مناسب است. مراحل انجام کار به شرح ذیل میباشد:
در این روش تکه سنگی را بهصورت هرم ناقص، برش میدهند سطح قاعده را با چسب مخصوص به پشت سنگ پلاک میچسبانند پس از خشک شدن و اتصال کامل دو سنگ به همدیگر، سنگ پلاک را بر روی دیوار نصب میکنند. سنگ و دیوار باید با آب خیس شوند سپس پشت آن دوغاب سیمانی میریزند.
۲. با استفاده از مفتول یا سیم
این روش برای سنگهایی که دارای امکان به وجود آوردن شیار در قطر سنگ هستند، مناسب است. مراحل انجام کار به شرح ذیل میباشد:
در دو سر سنگ پلاک شیاری به وجود میآورند و مفتولی ترجیحاً گالوانیزه به قطر حداقل ۲ میلیمتر را از دو شیار عبور میدهند. برای برخی سنگها مانند تراورتن به علت ضخامت کم (۱۰ الی ۱۲ میلیمتر) و مشکل بودن ایجاد شیار و احتمال شکستگی، از دستگاه فرز مینی سنگ استفاده مینمایند سپس دو سر آزاد را به هم گره میزنند، پس از نصب سنگ بر روی دیوار، دوغاب ماسه سیمان دورتادور مفتول را میگیرد.
۳. قلاب اسکوپ
این روش برای سنگهایی با قطرهای ۳ سانتیمتر به بالا مناسب است. مراحل انجام کار به شرح ذیل میباشد:
دو سوراخ در ضخامت سنگ به وجود میآورند، یک سر اسکوپ را بر روی دیوار و سر دیگر آن را روی شیار سنگ قرار میدهند. بهطوریکه سوراخ اسکوپ در امتداد سوراخ سنگ باشد بهوسیله قلاب، اسکوپ به سنگ ثابت میماند هر سنگ را بهوسیله دو اسکوپ به دیوار متصل میکنند. فاصله سنگ از دیوار ۳ سانتیمتر و ملات مصرفی ماسه سیمان میباشد. اسکوپ سنگ در حالت کلی به دو دسته اسکوپ پروانهای ورق فولادیدر و زد ورق فولادیدر تقسیم میگردد.